Többször használható maszkot fejlesztettek a Miskolci Egyetemen

Újrahasznosítható maszkot fejlesztettek a Miskolci Egyetemen. A projekt célja, hogy csökkentsék a környezetszennyezést és biztonságossá tegyék a maszkok használatát.

A „Többször használható antivirális és antibakteriális maszkbetét (fotoaktív membránszűrő) kifejlesztése” elnevezésű projektet a Miskolci Egyetemen valósították meg annak céljából, hogy a maszkok minél kevésbé terheljék a környezetet.  A kutatások során szem előtt tartották, hogy a maszkbetéteket olcsón kell előállítani, mivel később, a tényleges gyártásnál minden költség számít.
 
Az újrahasznosítható maszkokkal csökken a környezet szennyezése
 
Kutatásokkal támasztották alá, hogy a legkisebb fertőzések megelőzésére igény lesz az újrahasznosítható maszkokra. A kifejlesztett maszkbetétek sterilizálás után többször is felhasználhatók, nem kell egyből a szemetesben végezniük.
 
A Miskolci Egyetem kutatói szabadalmi bejelentést tettek, eredményeikről külföldi lapokban tesznek közzé cikkeket, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírussal kapcsolatos kiadványában is írnak majd a kutatás végkifejletéről magyar nyelven.
 
A kutatók célja az újrahasznosítható maszkok kifejlesztésével, hogy mindenki számára biztonságosabbá tegyék az arcmaszkok használatát és hozzájáruljanak a környezeti terhelés csökkentéséhez.
 
BG
Forrás: MTI, Index
A képek illusztrációk