Vállalati Képző Központ kialakítására nyert pénzt a Bosch

A Széchenyi 2020 program keretében 170,28 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Robert Bosch Energy Body System Kft. Az elnyert összegből „Vállalati Képző Központ rendszerének kialakítása és működtetése” projektet valósítottak meg.

A fejlesztéseknek köszönhetően a cég gyorsabban tud reagálni képzéseivel a munkaerőpiac kihívásaira és az ipar igényeire. A projekt 2 éves megvalósítása során a képzéseken részt vettek a termelési területen dolgozók, vezetők, a beszállítók munkatársai, továbbá munkaerőpiacról érkező álláskeresők.
 
Továbbképezték dolgozóikat
 
2003 nyarán alapították a Robert Bosch Energy and Body System Kft-t Miskolcon. A cég autóipari- többek között klímaberendezések, villamos motorok- gyártásával foglalkozik. A legyártott autóipari alkatrészeket a piacot meghatározó autóipari cégeknek szállítja tovább. Legújabb generációs termékeik között megtalálható a fékrásegítő motor, valamint a menetstabilizátor, amely a hibrid és elektromos meghajtású járművek nélkülözhetetlen alkatrészei. Az eBike meghajtás, az autóipari alkatrészek mellett a gyár kiemelkedő terméke, rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítő-rendszert alkalmazó motoregység.
 
Jelenleg 2700 munkavállalóval dolgoznak azért, hogy a gyárban előállított autóelektromossági alkatrészek a legjobb minőségben és a leghatékonyabb módon juttassák el a többi vállalathoz.
 
A cég a GINOP-6.1.8-17 Vállalati Képző Központ Rendszerének kialakítása és működtetése című nyertes projektet 2021. április 30-án zárta. A támogatás megvalósításával a vállalat E-001913/2019-es nyilvántartásba vételi számon felnőttképzési tevékenységbe kezdett, mellyel 2019-ben és 2020-ban 14 képzési program felnőttképzési engedélyét szerezte meg. A felnőttképzési törvény hatálya alatt megvalósítható képzések mellett teret kaptak a belső tanfolyamok és vásárolt képzések is. A projekt időszaka alatt 1296 kolléga vett részt képzésen.
 
Az egyik leggyorsabban fejlődő iparág a járműipar, emiatt a Bosch működésében egyre nagyobb szerepe van az oktatásnak, ezen belül is a felnőttoktatásnak, mert a cégnek fontos a munkavállalók ismereteinek bővítése. A képzések közül az egyik legnépszerűbb az Ipar 4.0 volt, ahol az iparág jövőjét és annak megoldásaival ismerkedtek meg a résztvevők.
 
Egy átfogó fejlesztést valósítottak meg a teljes sorvezetői csapattal, annak érdekében, hogy felkészítsék őket a folyamatosan változó környezetre, a munkaerőpiacról érkezők fogadására, képzésére, valamint a műszaki kihívások kezelésére. Olyan szakképzéseket valósítottak meg, amellyel megszólították a munkaerőpiacon lévő hátrányos helyzetben lévő álláskeresőket, továbbképzésüket követően pedig munkát kínáltak részükre.
 
BG
Forrás: Műszaki Magazin