Városi segítség: nem kell fizetni a teraszhasználatért

A miskolci vendéglátósok nehéz helyzetét próbálja orvosolni Veres Pál, a város polgármestere. Február 3-án közösségi oldalán tájékoztatott arról a döntésről, mely szerint egyeztetések után a vendéglátóipari egységek bizonyos költségeit elengedi a városvezetés. 

A szórakozó- és vendéglátóhelyek által üzemeltetett teraszok után az egységeknek közterülethasználati díjat kell fizetniük. A 2021-es évre Veresék elengedik ezt az összeget. A városvezetés azért döntött így, mert a pandémia által legjobban megtépázott szektorról van szó, és a járványügyi intézkedések miatt nem tudni, mikor állhat talpra az ágazat. Az összeg elengedésével próbálnak enyhíteni az érintettek nehézségein.  
 
 
A polgármesteri tájékoztató
A polgármesteri tájékoztató
 
 
Veres Pál a Facebookon tette közzé a döntést és azt ígéri, azok sem maradtak hoppon, akik ezt az összeget már befizették. Nekik ugyanis az önkormányzat visszafizeti a közterülethasználati díjat. Az engedmény visszamenőlegesen érvényes januártól 2021. december 31-ig. A polgármester elmondása szerint a döntést több egyeztetés is megelőzte.
 
A polgármesteri döntésen túl a kormány a Gazdaságvédelmi akciótervén belül is segít a járvány alatt. A vendéglátóipari szereplőknek anyagi segítséget nyújt az ágazati bértámogatás mentén. Az összeget a munkáltató kérheti, melyet a dolgozó bérére fordíthat. Cserébe a munkáltató ígéretet tesz, hogy szakmabeli munkavállalóját három hónapig nem bocsátja el.  

 

M. A. 

Fotó: Veres Pál/ Facebook